FacebookПідписатися на RSS

День Вишиванки

День вишиванки 2018 в Україні відзначається 17 травня

День вишиванки - колоритне українське свято, до якого може долучитися кожен.
Як відзначали ми цей день дивіться тут:
Група № 1, вихователь Кондратьєва Г.М.
Група № 7, вихователь Безверха В.І.
Група № 8, вихователь Павленко Я.М.
Група № 9, вихователь Митяєва А.О.
Група № 11, вихователь Шамаріна О.М.Г рупа № 12, вихователі Коваленко Л.В., Шейка Н.Л.

Історія цього самобутнього свята почалася дванадцять років тому, коли студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала всім своїм одногрупникам в один з днів одягнутися у вишиванки. Дівчину надихнув на цю ідею однокурсник, який регулярно носив вишиту сорочку. До акції долучилися не лише студенти, а й викладачі, а в наступні роки вона стала популярною по всій Україні і навіть за її межами.
Датою свята був обраний третій четвер травня. Метою Дня вишиванки стала популяризація національного одягу та збереження культурних традицій. Щоб долучитися до свята, досить одягнути в цей день вишиванку на роботу, навчання, прогулянку.
Для українців вишита сорочка є одним із символів нації, а візерунки на тканині мають особливе значення. У вишиванках виходили заміж, відзначали в них великі свята, вважали оберегом від хвороб. У кожному регіоні країни споконвіку застосовувалися особливі техніки прикраси національних костюмів. Тому на свято вишиванки проводяться тематичні заходи, під час яких демонструються різні види одягу, конкурси на найкращу вишиванку, яскраві і барвисті ходи в національному одязі, флешмоби.
17 травня День вишиванки відзначать не тільки в Україні, а й в усьому світі. На сторінці організаторів свята Всесвітній день вишиванки в Faceboook всіх запрошують приєднатися до акції "День вишиванки - час України". Кожен бажаючий може взяти участь у прямих включеннях по всьому світу і розповісти про те, як відзначає свято. Ще одна зворушлива святкова акція "Народжені у вишиванці" пройде в пологових будинках країни, і навіть за кордоном (в Канаді, Таїланді, Туреччині, Австралії, Хорватії). Немовлятам подарують перші у їхньому житті вишиті українські сорочки.
Ходи у вишиванках з 17 по 19 травня пройдуть у багатьох містах країни. Паради вишиванок відбудуться в Харкові, Запоріжжі, Маріуполі, Одесі.

/Files/images/novini/l.kostenko.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 377

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.