FacebookПідписатися на RSS

Святкуємо День вишиванки

День вишиванки відзначають сьогодні в Україні. У свята перший ювілей - 10 років.

Річницю відзначають на 5 континентах. Причому до акції в інших країнах доєдналася не тільки діаспора, а й просто небайдужі люди, які, одягнувши гаптовані сорочки, висловлюють підтримку і солідарність із Україною.

Зараз важко уявити, та історія свята розпочалася з ідеї кількох чернівецьких студентів.

Усе почалося з флешмобу. 10 років тому 5 студентів Чернівецького університету запропонували всім товаришам прийти на пари у вишиванках, просто так, без приводу.

Тоді разом із Лесею, Олександром, Оксаною, Михайлом та Сергієм національні сорочки вдягли ще їх 15 одногрупників.

Через 2 роки цього дня у вишиванках ходив уже весь університет - кілька тисяч студентів та викладачів. А згодом до акції приєдналась і вся західна Україна.

У 2009 мешканці Рівного встановили перший рекорд - на головній площі зібрались понад 3 тисячі людей у вишитих сорочках.

Відтоді щороку в Україні здіймається хвиля національного єднання: так в історію увійшли наймасовіше фото у традиційних сорочках, найбільший живий герб із людей у етнічному вбранні та півкілометрова вишивана стрічка. Але організатори кажуть, старалися не заради рекордів.

"Люди, коли ходять по місту і бачать людей у вишиванках, абсолютно незнайомі, але вони посміхаються одне одному. Бо, він теж "свій", - прокоментував співорганізатор Всесвітнього дня вишиванки Олександр Ткачук.

Традиційний гаптований одяг став справжнім трендом за кордоном. У вишиванках не раз з’являлися на публіці навіть зірки, які не мають українського коріння: Джекі Чан, Адель, Ніколь Кідман і Діта фон Тіз.

За українським звичаєм, вишиванка - не просто одяг, а ще й оберіг. Звідси і одна з найголовніших традицій свята - дарувати сорочки немовлятам. Цього року їх отримають дітки в пологових будинках та сиротинцях прифронтових територій. Кілька тисяч убрань передали волонтерам небайдужі.

Майже кожне українське місто готується до святкової ходи. А у центрі столиці увечері утвориться символічний живий ланцюг єдності із людей у етнічних костюмах. Паради та благодійні Ярмарки на честь свята відбудуться більш ніж у півсотні країн.

"Не тільки українці, а і дуже багато людей з інших країн просто із солідарності з українським народом в знак підтримки нашої держави і наших людей вони вдягали вишиванки в цей день таким чином демонструючи свою публічну позицію", - прокоментував співорганізатор Всесвітнього дня вишиванки Сергій Бостан.

День вишиванки не святкують хіба що на південному полюсі. Та організатори збираються виправити і це. Незабаром вони планують відправити сорочки на українську антарктичну станцію "Академік Вернадський". От тоді можна буде точно сказати, святкують на всіх континентах.

/Files/images/novini/_wj3jwD7Y4c.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 230

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.